CS Mioveni a fost dezavantajată în mai multe rânduri de arbitraj în acest început de campionat. Acest lucru se pare că nu se va mai întâmpla în Liga 1.
Astfel, FRF împreună cu Comisia Centrală de Arbitri lucrează deja la implementarea sistemului VAR. Întâlnirile cu arbitrii pe această temă au deja loc de ieri. Conform FRF, furnizorul de tehnologie pentru asistență video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor.
Acestea au fost instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României.
Etapele următoare în pregătire sunt bine definite în programul validat de FIFA. Este vorba de # Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare) # Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci # Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren # Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video # Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție # Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.
În ce situații poate fi folosit VAR?
GOLURI. Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.
IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.
În cele 8 partide disputate în Liga 1 până acum, CS Mioveni a fost dezavantajată în mai multe rânduri de arbitri.
În înfrângerea cu CFR cu 1-0, de acasă, oaspeții au marcat golul victoriei dintr-un off-side clar, iar după am avut un fault clar în careu la Garutti (ținere și împingere sub ochii centralului) și nu s-a dat nimic.
În meciul cu Chindia am avut un gol valabil anulat eronat pe motiv de off-side. Și tot în același meci, Rădescu a fost lovit cu cotul în figură și nu s-a dat nimic. În afară de asta Dumitriu a avut parte de o intrare cu talpa pe tibie intenționată, sub ochii centralului și nu s-a dat nimic. Iar Buziuc a primit un cont în gură și s-a ales cu buza spartă (și evident cu sângele șiroind). Dar centralul nu a dat nici măcar fault, darămite al doilea galben sau roșu direct.
În etapele scurse de până acum, mai trebuie menționat că la partida cu FC U Craiova, oaspeților li s-a anulat un gol la începutul reprizei a doua pe motiv de off-side, iar la reluări s-a văzut că poziția a fost regulamentară.
Articol publicat la: 15/09/2021 19:52