cu-liviu-antal-despre-copilarie-fotbal-si-alte-pasiuni

Cu Liviu Antal, despre copilărie, fotbal și alte pasiuni

cu-liviu-antal-despre-copilarie-fotbal-si-alte-pasiuni

”Munca, seriozitatea și disciplina  te ajută să ajungi acolo unde vrei, nu altceva sau… altcineva” spune Liviu Antal, unul dintre jucâtorii veniți la echipă în această vară.

Printre jucătorii care au semnat cu echipa noastră se numără și Liviu Antal, un fotbalist cu o bogată carte de vizită. De-a lungul carierei sale, jucătorul a evoluat la echipe importante din campionatul intern, cum ar fi CFR Cluj, FC Vaslui, UTA, Oțelul Galați, dar a îmbrăcat și tricourile unor formații de peste hotare: Hapoel Tel Aviv, Beitar Ierusalim, Zalgiris Vilnius etc. De asemenea, a bifat și o convocare la echipa națională, este vorba despre meciul cu Bosnia și Herțegovina, din 3 iunie 2011. În plus a jucat și în tricoul naționalei de tineret. Are în palmares un titlu de campion național, obținut în sezonul 2010/2011, cu Oțelul Galați, precum și o Supercupă, cu aceeași echipă, în 2011.  Se mai poate lăuda și cu două titluri de golgheter, unul obținut în tricoul echipei FC Vaslui, în sezonul 2013-2014, iar celălalt adjudecat pe vremea când era jucător la Zalgiris Vilnius.

Fotbalistul Mioveniului se pregătește de cel mai important moment din viața sa: peste câteva zile va deveni tată. Andreea, frumoasa sa soție, va aduce pe lume primul copil al familiei, o fetiță.

L-am provocat pe atacantul Liviu Antal la o discuție amicală. Am vorbit despre fotbal, copilărie și pasiuni. Iată ce-am aflat!

De ce ai ales să joci fotbal?  

Am ales să practic sportul rege din plăcere, eram mai tot timpul pe terenul de fotbal, ceea ce astăzi nu prea mai văd. Eu și colegii mei stăteam la rând să putem intra pe teren pentru a  juca, iar acum sunt goale terenurile sau curțile școlilor. Copiii nu mai sunt atrași de mișcare, ci de telefoanele mobile.  Am avut o scurtă perioadă în care am practicat judo-ul, dar fotbalul mi s-a părut mai atractiv. Am început de jos, am muncit foarte mult, deoarece fără efort nu poți ajunge acolo unde vrei.

Asta trebuie să înțeleagă toți copiii care încep să practice fotbalul, că doar munca, seriozitatea și disciplina sunt ingredientele care te ajută să ajungi acolo unde vrei, nu altceva sau… altcineva. Când începi să joci fotbal, visezi să ajugi să evoluezi  în partidele care se difuzează la televizor, să te vadă lumea, îți dorești să îmbraci tricoul echipei naționale, să joci în CL sau Europa. Din fericire, toate aceste visuri au devenit realitate pentru mine.

”Îmi plac provocările” – Liviu Antal

Ce pasiuni ai?

Îmi place să ies în natură, ador călătoriile, vreau să experimentez lucruri noi – am sărit cu parașuta, am fost cu balonul cu aer cald, lista poate continua. Îmi plac foarte mult provocările, sunt o persoană activă și dornică să se miște cât mai mult.

Ce echipe preferate ai, din țară și din străinătate?

Din România, echipa mea favorită este Steaua, de mic am fost învățat să țin cu militarii. Aveam și un motiv bine întemeiat: bunicul meu lucra în armată și mă sfătuia să urmăresc toate partidele acestei echipe, ne uitam amândoi la meciuri. Din străinătate, țin cu AC Milan.

Ce materii vă plăceau când erați elev?

Mă încearcă tot felul de senzații când mă gândesc la anii de școală. Matematica și geografia erau preferatele mele. Nu-mi plăcea să învăț, dar eram obligat. Am avut note de toate felurile, doar în acest fel simți că ai fost elev. Am absolvit examenul maturității cu media 8, asta înseamnă că am fost și un elev conștiincios!

Cum erai în copilărie? Îți aminteșticu plăcere de acea perioadă a vieții? 

Nu pot să afirm că am fost un copil problemă, am făcut și năzbâtii. Am avut o copilărie fericită, spun cu toată convingerea, mă bucuram pentru orice lucru primit. Provin dintr-o familie normală. Nu am avut nici cea mai înstărită familie, dar nici nu am murit de foame. Parinții mei erau doi oameni normali și aveau slujbe obișnuite: tatăl meu a fost electrician, iar mama era infirmieră la spital. Ne descurcam și noi cu ceea ce aveam. Nu partea financiară este totul într-o familie, mai de preț sunt înțelegerea, armonia, respectul.

Unde și cum ți-ai cunoscut soția?

Pe draga și iubita mea soție am cunoscut-o în Zalău, prin intermediul celui mai bun prieten. Acesta avea întâlnire cu o fată, care ulterior i-a devenit soție, iar el m-a chemat și pe mine. Întâlnirea cu soția mea a fost întâmplătoare, la început, pot spune. Totuși, se zice că nimic nu este la voia întâmplării, totul are un scop. A fost dragoste la prima vedere și suntem foarte fericiți de atunci. Ne înțelegem foarte bine, iar în curând vom deveni părinți. Mă consider un om împlinit.

Viața este imprevizibilă, spune Liviu Antal

Unde te vezi peste 10 ani?

Viața este imprevizibilă, totul se succede cu repeziciune, domnește incertitudinea. Totuși, mă văd împreună cu soția și având trei copilași alături. Ceea ce-mi doresc este să fim sănătoși.

CS Mioveni a început cu stângul noul sezon. Există vreun vinovat?

În niciun caz. De ce să începem să aruncăm vina pe unul sau pe altul? Suntem o echipă unită, cu toții  pierdem, cu toții câștigăm. Așa trebuie să gândească orice fotbalist.

Ce ți-ai propus  cu CS Mioveni?

Evident că obiectivul nostru este acela de a rămâne în Liga 1. Suntem conștienți că va fi un campionat greu, suntem o echipă mai mică, știm că fiecare meci va fi greu pentru noi, dar acest aspect nu ne împiedică să ne apărăm șansele. Există mentalitatea greșită conform căreia o echipă mică nu poate face față unei grupări de top. Dar știți proverbul care spune că buturuga mica răstoarnă carul mare…  În fotbal au fost și vor mai fi surprize de genul acesta.

Consideri că este normal ca Liga I să se axeze pe jucători străini?

Din păcate, fotbalul românesc este pe o pantă descendentă de câțiva ani buni. Asta și din cauza faptului că  nu se mai investesc bani. Dacă ne uităm la ligile inferioare, Liga 2 și Liga 3, chiar și la echipele mici din primul eșalon,  constatăm că bugetele sunt foarte reduse. În liga secundă, de exemplu, sunt salarii și de 500 de euro, nu mai vorbim de eșalonul al treilea. Conducătorii acelor formații ajung să apeleze la mulți străini. Aceștia vin și acceptă să joace în schimbul unor salarii mici, doar pentru a activa într-un campionat, scopul lor fiind acela de a pleca apoi la echipe care să le ofere salarii generoase.

Tribunele sunt din ce în ce mai goale. Există o explicație?

Da, există. Fotbalul nu mai este ca pe vremuri, lipsește spectacolul, asta iubește publicul. Nu putem să ridicăm nivelul fotbalului românesc când avem jucători aduși în schimbul unor sume modice, este vorba despre câteva mii de euro. Nu ai cum să îmbunătățești fotbalul românesc, în acest fel îl ții pe loc, îl dstrugi. Am fost plecat 6 luni in Ungaria și a fost uluitor ceea ce-am văzut acolo. Guvernul a investit în fotbal. Ungaria a ajuns să plătească salarii mai mari de 500.000 de euro, acest lucru înseamnă că sunt aduși jucători de valoare, fotbaliști care să ridice nivelul. Rezultatele încep să apară la ei, dar stați să ne înțelegem: ungurii investesc de 10,  poate de 15 ani. Exact de  când a început fotbalul românesc s-o ia la vale.

Dacă nu ai fi devenit fotbalist, ce meserie aveai acum?

Nu știu în ce direcție o luam, ce meserie aveam. Cu siguranță, lucram undeva, pentru că munca nu e o rușine, e rușine să nu muncești și să stai degeaba.

Articol publicat la: 25/07/2022 14:50